top of page
ABT_Deutschland_Schiphol_KAANArchitecten-7.jpg

Terminal Schiphol

Amsterdam

Architects: KAAN Architecten, Estudio Lamela // Project size: 100.500 m² GFA // Completion: in planning phase // Awards: The Plan Award 2018 - Transport, International Architecture Award 2018 - Transport

The new Schiphol Terminal will be used by up to 14 million travellers per year. It will be built south of Schiphol Plaza and fully integrated into the existing airport. This means that Schiphol will remain true to the one-terminal concept. The airport is not a collection of more or less independent terminals, but one connected unit with all facilities under one roof. The design contributes to a good travel experience, a smooth travel process, the airport's sustainable ambitions, and is future-proof.

Functionality comes first. Every day, tens of thousands of travellers have to make their way to or from the aircraft through the terminal. The traveller's experience is of central importance here: plenty of daylight, tangible spaciousness (a large space without pillars or obstacles), clarity and an intuitive layout facilitate orientation, which has a calming and decelerating effect on travellers. The check-in area, for example, has been moved to the mezzanine floor, where the security checks are located. So downstairs you are simply a visitor to the airport, upstairs you are a traveller.

SchipholTerminal.jpg

The winning design for the terminal is by KL AIR, consisting of KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT and Ineco. Lighting artists from Arnout Meijer Studio, DGMR and Planeground are also involved in the project. An integrated team with delegates from the partners involved developed the winning design on site at KAAN in record time.
 

Scope of services: Integral advice // structural engineering, building services engineering, sustainability consultancy, building physics engineering, security concept, geotechnical engineering

Renderings: KAAN Architecten

bottom of page